20 Eylül 2010 Pazartesi

Şampiyonluk Alametleri


Detaylı bir istatistiki araştırma yapmadım ama son yıllarda hep dikkatimi çeken bir şey olmuştur. Eğer bir takım son dakikalarda gol yiyip puan kaybetmiyorsa, tam tersine puanı ya da puanları kritik dakikalarda alıyorsa, kötü oynayıp zar zor kazanıyorsa, daha doğrusu bunları bikaç maçta bile yaptıysa; o takım ligin sonunu zor getirir ya da yarıştan erken kopar diye düşünmeyin. Tam tersine bunlar şampiyonluk alametleridir.

Küçük çaptaki araştırma şunu gösteriyor: 2005-2006 sezonunda Ankaragücü-Ümit Karan, Gaziantepspor-Hasan Kabze, Erciyesspor-Hakan Şükür, Konyaspor-Aydın Yılmaz, Beşiktaş-Hasan Kabze. Bu takımlara bu isimler hep son dakikalarda gol atarak puan ya da puanlar aldırmışlar. 34 maçın 10'unu da tek farkla galip bitirmişiz. Yani son dakika gollerini çıkartırsak skoru koruduğumuz çok maç olmuş.

2007-2008 sezonunda ise; Denizlispor-Shabani Nonda, Gaziantepspor-Servet Çetin, Trabzonspor-Serkan Çalık, İBB-Ümit Karan, Denizlispor-Servet Çetin, Gençlerbirliği-Cassio Lincoln son dakikada atılan kritik goller. 14 maç tek farklı galibiyetlerle bitmiş. Ve de en çarpıcı olanları ise 10 maçın 70. dakikadan sonraki gollerle puanların alındığı maçlar olması ve son dakikada yenilen gollerle hiç puan kaybı olmaması.

Yani son şampiyonluklarımızda görüldüğü gibi öyle gümbür gümbür maçı erken kopardığımız, öne geçtiğimiz an sürekli farkı açıp skor koruma çabasına girmediğimiz, ilk yarıda maçları kopardığımız, ya da kötü oynayınca illaki son dakikada rakibin cezayı kestiği maçlardan oluşmamış. Geçen seneye baktığımızda ise herkesin hatırlayacağı gibi tam tersi tablolardan oluşan bi grafiğimiz vardı.

Bu durum iyi bir şey midir? Değildir. Ama söz konusu şampiyonluksa ben ışığı gördüm açıkçası. Eğer bir de güzel oyun bekliyorsak ki tüm taraftarın asıl isteği budur, onun için de söyleyebileceğim tek şey, anahtarın Arda, Misi ve Elano'da olduğunu düşündüğümdür.

Son olarak şunu söylemek isterim ki böyle bir yazı yazma isteği tabii ki de Ayhan Akman'ın sol ayağıyla attığı müthiş golden dolayıdır. Akıllara herkesin eminim Sivasspor deplasmanında attığı yine sol ayakla olan harika gol gelmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder